Att orientera mitt i Världsarven

Det slog mig nyligen att jag har redan orienterat i två av de 14 svenska världsarven. Så jag tänkte göra det till ett nytt projekt att försöka springa orienteringsbanor eller -naturpass i så många svenska (och givetvis utländska, om jag kan) världsarv som möjligt. Här kommer en genomgång av alla 14 med korta redogörelser för dem som jag redan har sprungit i, och uppskattning av sannolikhet att det går att orientera där. Har ni ytterligare information om någon av områden, hör gärna av er!

1. Falun och Stora Kopparberget

Här sprang vi alla fyra i familjen OK Kåres sprintstafettävling i början på juni 2011. En riktigt häftig upplevelse, att springa på gruvområdet, att springa sprintstafett, och att göra det i ett familjelag (äldsta sonen Jan och jag bildade ett lag, hustrun Tanja och yngsta sonen Tim ett annat). Det var väldigt varmt den dagen, men man ville ändå aldrig sluta att springa. Det måste ha varit den enskilt häftigaste orienteringsupplevelsen jag har haft i min än så länge ganska beskedliga orienteringskarriär. Vi får hoppas att det kommer att finnas flera tillfällen att orientera på gruvområdet.

Sannolikhet: 100%

2. Höga Kusten

När vi semestrade vid Höga Kusten (bara att rekommendera, fantastisk natur!) i slutet på juni 2011 tog vi 20 Naturpass-kontroller i naturreservatet Rotsidan som är en del av Höga Kusten. OK Branten med säte i Nordingrå hade satt ut kontrollerna, och kartorna såldes på Nordingrå Järn och Färg. Kontrollerna satt delvis ganska nära vattnet, på öppna klipphällar, och längs många ställen hade man en overklig utsikt över havet. Kan verkligen rekommenderas att springa där! Hela familjen sprang, och vi tog alla kontroller, det blev ett pass på 8,8 km.

Sannolikhet: 100%

3. Drottningholms slott

Först trodde jag att det är ganska osannolikt att det skulle tillåtas att orientera där, men sedan hittade jag en gamle orienterares livsberättelse där han skriver att han var banläggare på Militär-VM i orientering 1972 och där ett av loppen hade målgång vid Drottningholms slott. Men det var ju för länge sedan. Jag har aldrig varit där själv så jag vet inte om det finns några bra orienteringsterränger runt omkring, men en sprinttävling i slottsparken skulle väl kunna vara något. Vilken klubb borde det vara? OK Grip? En av stockholmsklubbarna? Bromma-Vällingby SOK har en karta över Kärsön som ligger alldeles bredvid.

Sannolikhet: 1%

4. Birka och Hovgården

Heter ju Björkön idag. Kartbanken och World of O visar ingen karta där. Har faktiskt ingen aning. Någon som vet något?

Sannolikhet: 0%?

5. Engelsbergs bruk

I Fagersta i Västmanland. Borde ju vara klassisk bergslagsterräng. Enligt Kartbanken och World of O verkar det dock inte finnas någon orienteringskarta där. Fagersta OK?

Sannolikhet: 0%?

6. Hällristningsområdet i Tanum

Kvillebyns SK har en orienteringskarta över Tanumshede. Har dock inte kunnat lista ut om hällristningar ligger på den. Skulle ju vara urläckert att ha en kontroll direkt bredvid en hällristning.

Sannolikhet: 50%

7. Skogskyrkogården

Tja, törs man orientera på en kyrkogård? Kan ju vara spännande vägval i en sprintorientering om man har alla gravar som förbjudet område, men det här kanske går för långt och stör sörjande. Vill inte heller bryta mot griftefriden eller vad det nu heter.

Sannolikhet: 0%

8. Hansestaden Visby

Ja, det här var ju en lätt en. Sprint-SM gick ju där för bara några veckor sedan, och där fanns det även en publiktävling på samma banor. Nu missade jag ju detta arrangemanget, men snälla Gotlands Bro OK, det här gör ni väl om? (Och behöver inte vara SM för min del…)

Sannolikhet: 95%

9. Laponia

På norrlandssemester, på väg till O-Ringen 2013, stannade vi några dagar i Björkliden och tog kontrollerna på Naturpasset där, så då har vi avklarat Laponia. Vi hade även Naturpasskartor över Abisko samt Kiruna, men de hann vi aldrig med. Kartan i Björkliden hade ett antal år på nacken (vegetationen stämde såklart på kalfjället men inte nere i dalgångarna) men skulle tydligen nyrikas snart.

Sannolikhet: 100%

10. Gammelstads kyrkbyn

Utanför Luleå. Jag har för mig att det gick en SM? USM? VSM? tävling där för inte alltför länge sedan, var det inte en artikel med kartprover i Skogssport? På Eventor hittar jag Norrlands Sprint-DM 2011-09-03 som Gammelstads IF arrangerar, det kanske är just där? Det här verkar vara möjligt, om än väldigt långt borta.

Sannolikhet: 80%

11. Örlogsstaden Karlskrona

FK Vittus i Karlskrona har ett Cykelpass där 2011, och det står till och med ”Cykla eller vandra i världsarvet Karlskrona”, så det är bara att dra dit och sätta igång. Kanske inte i år, men det där är väl återkommande?

Sannolikhet: 99%

12. Södra Ölands odlingslandskap

Kartbanken visar märkligt nog inte en enda karta på södra Öland. Det gör det ju lite svårt. Och ”odlingslandskap” låter ju inte heller speciellt ”orienteringsvänlig”. Det blir nog en svår nöt att knäcka.

Sannolikhet: 0%?

13. Radiostationen Grimeton

Man ser den ju varje gång man kör på E6:an genom Halland. OK Nackhe hade enligt deras hemsida sitt Dag-KM där 2011, då bör det ju finnas karta och allt.

Sannolikhet: 90%

14. Struves Meridianbåge

Det här är inte ett ställe, men många, 34 närmare bestämt (läs mer på Wikipedia). Fyra av dem ligger i Sverige (resten i Norge, Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland, Moldavien och Ukraina, jag får återkommer med orienteringsmöjligheterna där), de fyra i Sverige ligger i Kiruna, Pajala, Övertorneå och Haparanda kommuner. Jag får undersöka närmare om det finns några orienteringskartor just där, men det skulle väl vara ett häftigt kontrollföremål? Tips emottas gärna och tacksamt!

Uppdatering 2014-07-10: Nu har vi sprungit i tre världsarv utomlands också. Andra långdistanskvalet på Veteran-VM i Tyskland 2012 gick i ”Oberharzer Wasserregal” ett gammalt vattenregleringssystem från 1700-talet som försörjde gruvorna med vatten; många kanaler och dammar syns direkt på kartan. Kul terräng! Och sprintfinalen gick i gamla stan i Goslar, på kullerstensgator i små gränder bland korsvirkeshusen. Även det riktigt kul, fast kullerstensgatorna var hala i regnet. Och slutligen gick stafetten på JK 2014 vid Blaenavon World Heritage Site i Wales.

4 kommentarer till Att orientera mitt i Världsarven

  1. Lasse Greilert skriver:

    1. Har inte sprungit i där.
    2. Sprang där 1977, en häftig upplevelse.
    3. Det finns ingen karta över själva slottsparken. Sprang Lovödubbeln 2010. Räknas det?
    4. Var där på skolresa i lågstadiet men då visste jag inte vad orientering är.
    5. Långdistansen vid VM 2004 och publiktävling avgjordes bara några kilometer därifrån. Frågan är hur nära man måste vara för att tillgodoräkna sig ”världsarvspoäng”.
    6. Har inte varit där.
    7. Sprang en ultralång stadsorientering i mitten på 80-talet och hade ett vägval utmed kyrkogårdsmuren. Skogsluffarnas OK arrangerade. Återigen frågan om hur nära man måste vara.
    8. Sprang en sprint där i slutet på 90-talet, kanske 2000. Starten vid Galgberget, in genom Norderport, en sväng i innerstaden, ut genom Österport och mål i Östergravar. Påminner lite om SM-banorna.
    9. Har inte varit där.
    10. Norrlandsmästerskapen gick där 2008?? kanske. Var inte själv med.
    11. Har inte sprungit där.
    12. Har inte sprungit där.
    13. Har orienterat där eller i alla fall på en handritad karta i ”Skattskogen”. Min svåger bor vid radiostationen och han har gjort skattkartan. Över själva radiostationen finns ingen karta, men det går bra att köra intervaller mellan masterna.
    14. Sprang en tävling i Svanstein 1980. Det ligger i alla fall i närheten men om någon av mätpunktern ligger just där vet jag inte. Återigen, hur nära ska man vara?

  2. Lasse Greilert skriver:

    13. Kompletterande information. Det fanns ett cykelpass i området den här sommaren. FK Friskus arrangerade tror jag.

  3. kalledalheimer skriver:

    Tack för alla tips och kommentarer, Lasse! Det här är ju mest ”en kul grej”, så det finns ju inga riktiga regler om när man får poäng, där får var och en vara ”tävlingsjury” åt sig själv 🙂

    Just igår, på vägen hem från Tyskland, passerade jag Grimeton igen, och blev påminnd om detta. Häftigt ställe, även när man bara passerar på motorvägen.

  4. Peter Carlberg skriver:

    9. Där finns faktiskt en bra olkarta där, dessutom så finns ju fjällkartorna som det går att orientera på enl. Fjällorienteringsprincipen.
    10. Där har jag sprungit tävling -03,-04

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.