Orienteringssommar 2013: Då kööööör vi!

Ja, nästan i alla fall, men mindre än en vecka kvar. Men det där kommer vi till. (Räkna med nu, det var det första av många Ihreskog-citat under året!)

Någon gång mitt under brinnande O-Ringen-förberedelser ifjol kom bloggen av sig. Av någon anledning hann jag aldrig blogga under O-Ringen (12 tävlingar på 8 dagar gjorde säkert sitt), och även efteråt blev det liksom aldrig av. Att någonting ”blev liksom aldrig av” måste vara den värsta av många bortförklaringar, men ni får hålla tillgodo med det.

Så istället för många blogginlägg om orienteringshösten 2012 kommer här, så i Mello-tider, en snabbgenomgång innan vi tittar på vad 2013 kommer att föra med sig:

 • O-Ringen var såklart en häftig upplevelse. Som säkert de flesta andra minns jag mest tredje etappen i Villshärad, med kontroller direkt vid havet, och även strandskogen var kul och annorlunda. Långdistansen i MTB-orienteringen tog nästan livet av mig, cyklade över tre mil på över tre timmar och kom med det inte ens sist.
 • Och sedan kom den nästa otroligt häftiga upplevelsen, och då sprang jag inte ens själv: U10Mila! Vilken stämning! Vilka otroligt engagerade och skötsamma ungdomar! Jättefin organisation också i alla avseenden. Jag fick visserligen bara 90 minuters sömn under hela natten (och det i ett vindskydd på ett alldeles för tunt liggunderlag), men var så fullpumpad med adrenalin att jag aldrig blev trött förrän jag satt i bussen tillbaka till Värmland.
 • På Lesjöforsmixen var det idel fint folk, och jag orkade hänga på Peter Öberg, visserligen bara i 200m, men över ett mosse (och sedan var jag så slut att jag var tvungen att sätta mig på en sten och hämta andan).
 • Många fler roliga tävlingar, inkluderad en otroligt tuff långdistans på Älgdrevet i Örskogen i några få plusgrader, ösregn, och vattensjuka marker. Och sedan höstens höjdpunkt, IK Vikings OKs första deltagande i 25manna i modern tid, tillsammans med våra lagkamrater från Fjäras AIK och OK Älgen. Jag hade i sista sekunden hamnat i laget och gjorde ett av mina bästa lopp någonsin (i mitt tycke i alla fall, sedan gjorde jag ett av mina sämsta på 25mannakorten dagen efter, men då förstörde jag i alla fall inte för någon). Det gick riktigt bra för vårt lag, alla från ungdomar till pensionärer skötte sig utmärkt. Vi bommade omstarten med ca. 5 minuter, men var i övre hälften av all lag och tredjebästa värmlandslag, det hade jag aldrig trott! Och alla var så uppspelta att snacket gick direkt efteråt om Smålandskavlen, Jukola, Kolmårdskavlen osv. Vet inte om det blir något med det, men att vi ska försöka åka på 25manna även 2013 är överhuvudtaget ingen diskussion längre, bara vi får ihop ett lag.
 • Jag fick mitt första DM-tecken! (Antagligen också det sista.) Silver på dag-DM i skidorientering, och vi var visserligen bara två i klassen 🙂 men jag var så stolt ändå… Att mina söner tog guld i var sin klass gjorde ju inte saken sämre.

Har ni hittat er favorit och röstat? Om ni väljer det dyrare numret går kr 9,99 oavkortat till IK Vikings OKs ungdomsverksamhet!

Image

Ja, då går det över till det andra året (jag skriver det här medan jag tittar på ”Så ska det låta”).

Jag är ganska nyopererat (fick fixa knät) och har bara börjat springa lite lätt, så jag har faktiskt ingen aning hur det kommer att gå. Men planerna har vi. Vi kommer att orientera i minst fyra olika länder i år, varav tre jag aldrig har orienterat i tidigare. Och springa en massa tävlingar på hemmaplan. Och ordna ett stort läger. Och rita karta. Närmare bestämt:

 • Om mindre än en vecka drar barnen och jag till Danmark för att springa Danish Spring – först en massstart på lördag förmiddag, sedan en nattstafett på lördag kväll och slutligen en dagstafett på söndag morgon. Vi bor i Marienlyst norr om Helsingør, och det kommer att bli så kul!
 • Två veckor senare, till påsk åker hela familjen till The Chilterns väster om London för att springa JK2013-tävlingarna. Vi blir nästan 50 värmlänningar, många från Kils OK och även en del från OK Tyr och Lustens OK. Vi hade tidigare planerat och bokat en resa till London som skulle ha börjat dagen efter tävlingarna; och vårt första boende var inte mer än 20 minuter därifrån. Och sedan läste jag om tävlingarna. Det var som om ödet viftade men en stor pinne och skrek: ”Du SKA springa den här tävlingen.”
 • Veckan efter midsommar åker familjen till Island. Först blir det lite ”vanlig semester”, och sedan ska vi springa ICE-O-tävlingarna.
 • Självklart åker vi även i år till O-Ringen. På grund av den långa resan gör vi en två veckors resa av det hela, med viss sightseeinginslag (och så springer vi även Höga Kusten-tvådagars på vägen upp dit).
 • IK Vikings OK har åtagit sig i år att arrangera Värmlandslägret, ett breddläger för alla värmländska orienteringsungdomar mellan 11 och 16 år. Ett kommitté har bildats och vi har redan en massa ideer som vi nu måste sortera. En sak kan vi dock redan lova: Det blir väldigt nyskapande på matsidan för det blir Korv Stroganoff till lunch på första dagen och sedan spaghetti med köttfärssås på andra dagen. Ingen har prövat detta grepp förut…
 • Och så alla fina värmlandstävlingar, och säkert ett och annat i Dalarna och Närke också. Almanackan är redan ganska välfylld.

Som sagt: Nu kööööööör vi!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.