O-Ringen 2014 Skåne – Dag 1 – Skåne är inte alls platt!

Nej, Skåne är inte alls platt, som vi lärde oss idag. Tvärtom så finns det några ytterst branta backar runt Västanåberget. Vad bra att vi hade tränat just orientering i branta backar i Österrike tre veckor tidigare!

Man slås alltid av hur stor O-Ringen egentligen är när man kommer till parkeringen och arenan första dagen. Visserligen är det stort på C-orten också, men så strukturerad som C-ortens terräng är i år så märks det inte riktigt (till skillnad från 2013 i Boden och 2011 i Hälsingland). Parkeringen ligger på en böljande äng, och man kan inte se slutet. En oändlig orm av folk ringlar sig från bilarna till arenan vid Vånga. Sent kvällen innan hade vi kommit överens vart vi vikingar skulle slå oss ner, och arenan är tacksamt nog stor och rymlig så det är inget problem att sätta sig just där vi har planerat. Flaggan är snabbt uppställd, och vi kan börjar med förberedelserna inför första loppet. (Alla fina bilder, förresten, har Elsa Boyer de la Giroday tagit. Alla mindre fina bilder, jag…)

IMG 4766IMG 4767IMG 4773IMG 4776

Det är en lång väg till start, först längs en liten asfalterad byväg, sedan kommer man ut på en större väg, går längs med den, in i en liten asfalterad byväg igen, sedan kommer man ut på samma större väg igen, lite till, över en gård, och så in i skogen, några 100 m till, och på en stor äng finns det tre starter samt en massa bajamajor. Som vanligt har jag “tävlingsmage” första dagen, så de är välkomna.

De första kontrollerna går jättebra, jag spikar allt och fixar även de branta backarna hyfsat bra. Till sjätte kontrollen är det en mycket brant stigning, jag tar den på snedden och håller min puls runt 95% av maxpulsen för att inte bli yr. Det visar sig att fungera för även den lilla branten direkt efter toppen spikar jag. Två kontroller utan problem till, och jag har bara två kontroller kvar, men då missar jag ganska stort på nionde, kommer ut vid ett hygge som jag inte alls hittar på kartan (visserligen finns det ett hygge där, men då ska det gå en stor väg längs med den). Nåja, med hjälp av lite stenmurar som finns överallt här förstår jag till slut vad som har hänt och kan ta nionde kontrollen; sedan är det bara utförs”löpning” på kryckor in i mål. Jag slår klubbkompisen Elsa med ungefär 5 minuter, hon har bommat mer än vad hon springer snabbare än jag. (Så ska det förbli även de tre kommande etapperna.) Det går rätt okej även för Tanja och Tim, och Jan får till ett riktigt bra lopp och kommer på en femte plats.

IMG 4779IMG 4785IMG 4788

Vi beger oss på den långa vägen tillbaka till bilen, nästan helt utan skugga, och kör ner till Kristianstad där vi tänker uppsöker Konditoriet Fantasi en gång till, för mera glass.IMG 20140720 150332

Vidare mot C-orten i Norra Åsum, för köp av bussbiljett och lite orienteringsskytte. Vi får dock vänta länge på orienteringsskyttarna, de sitter fast i bilkö, men till slut kommer de, och då kan vi träna lite skytte, kul som alltid. Nu har det dock hunnit bli kväll, och vi bestämmer oss för att hoppa över Elitsprinten då det Tivoliparken hade visat sig inte funka så bra som publikarena på AXA-stafetten kvällen innan. Vi trängs med många andra orienterare på ICA Maxi, åker till stugan, lagar mat, och gör ännu ett misslyckat försök att lägga oss tidigt.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.